a

Facebook

Twitter

Copyright 2024 Zigana Köyü.
Tüm Hakları Saklıdır. by ZiganaWEB

8:00 - 19:00

Our Opening Hours Mon. - Fri.

975.789.098

Call Us For Free Consultation

Facebook

Twitter

Search
Menu
 

Ressam Azmi Aytekin’in Hayatı Nasıl Değişti?

Zigana Köyü Derneği > Basında Zigana  > Ressam Azmi Aytekin’in Hayatı Nasıl Değişti?

Ressam Azmi Aytekin’in Hayatı Nasıl Değişti?

Gümüşhaneli ressam Azmi Aytekin (75), 55 yıllık sanat hayatını bin 300 metre rakımlı Zigana köyünde ağaç köklerinden kurduğu sanat merkezinde sürdürüyor.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde bulunan Güneş Sanat Merkezi, sanatseverlerin uğrak yerlerinden oldu. Gümüşhane-Trabzon karayoluna 10 kilometre mesafede bulunan ve tarihi Gümüşhane-Trabzon karayolu üzerindeki köyde 6 yıl tek başına çalışarak yaptığı binada yaşamını sürdüren Aytekin, son olarak Trabzon’da bir sergi açtı.

“Ben manzara, ev, dere, köprü yapmam, soyut resim çalışırım” diyen Aytekin, hiçbir eğitim almadan resim yaptığını belirterek işinin gücünün kitap okumak olduğunu söyledi. Sanat merkezinde bulunan ve hepsinin adı “Bebek” olan üç kedi ile yaşayan Aytekin, yurt içi ve yurtdışında çok sayıda sergi açtı.

-“BEN ONLARIN AYAĞINA GELDİM”

ABD dışında dünyanın hemen hemen her ülkesine gittiğini belirten Aytekin, köyüne geri dönmesini şöyle anlattı: “İzmir’de idim ABD’den dışında dünyanın her yerine gittim. Ankara, İstanbul’a gittim. Fakat içimdeki sızı hiç geçmedi. Kendi köyüme dönmek istedim. Benim köyümdeki insanlar sanatı bilse bile gelip seni Ankara Cinnah’ta, İstanbul Mecidiyeköy’de yada herhangi bir yerde ziyaret etmesi imkansız. Ben onların ayağına geldim.”

1973 yılında yapımına başladığı binayı 6 yıl uğraşarak bugünkü şekline getirdiğini kaydeden Aytekin, 1990’lu yılların ardından yerleştiği binanın içindeki ağaç köklerinin dünyada gezdiği sanat merkezi ve galerilerden aldığı dersler neticesinde koyduğunu söyledi.

-“HİÇBİR KÖKÜ CANLI KESMEDİM”

Binanın içerisinde ki her bir kökü bir nesne yada canlıya benzeten Aytekin, “Öyle bir şey yap ki kendi sanatına ve hayallerine uygun olsun” hedefi ile yaptığı binada ki ağaç köklerinin hiçbirisini canlı kesmediğini, Orman İşletme tarafından yapılan yol çalışması sırasında kesilen ağaçlardan çıkardığını belirterek, “Hiçbir kökü canlı kesmedim. Onlar keresteyi aldı ben onların kökünü söktüm. Sadece kapıdaki bir kökü bile sökmem 25 günümü aldı.” dedi.

Sanat merkezini açtıktan sonra başından geçen ilginç bir olayı anlatan Aytekin, şunları söyledi: “Ve 6 sene sonra resimlerimi de bitirdim sergiye hazır. Benim köylümün benim için ne düşündüğünü anlamak için bir kuru dal kapıya diktim. Sabah akşam onu suladım. Dediler bunu niye suluyorsun, bu kurumuş gitmiş. Bende dedim hayır o gül açacak. Dediler ki bu delirmiş. Bir hafta sonra burada sergiyi açtım ve burada trafik kilitlendi.”

-HASTALIĞINA ÇARE BULMAK İÇİN SERGİ AÇTI, SADECE BAŞHEKİMLERİ DAVET ETTİ

İHA muhabirine hayat hikayesinden bir kesit anlatan Aytekin, yakalandığı bir deri hastalığı nedeniyle 5 yıl hiç uyumadığını, Türkiye’de hastane hastane gezdiğini söyledi. Son olarak İstanbul Küçükçamlıca’da bir sergi açarak yalnızda hastane başhekimlerini çağırdığını ifade eden Aytekin, “Yaralarım nedeniyle sürekli derim kabuk bağlayıp döküldü. Yüzümden başka her yerim yara olmuştu. Türkiye’de İstanbul Ermeni Surp Pırgiç Hastanesi haricinde gitmediğim hastane kalmadı. En son düşündüm ve İstanbul’da yaptığım 25 resim için sadece hastane başhekimlerini çağırdığım bir sergi açtım. Başka hiç kimseyi çağırmadım. İstanbul Küçükçamlıca’da üç katlı bir restoranda sergiyi açtım. Surp Pırgiç hastanesi başhekimi geldi ve elimi sıktı. Rahatsızlığımı görünce beni hastaneye davet etti. Hastaneye gittim ve 3 farklı krem yazdı bana. Bu gece uyuyacaksın ve bir hafta sonra hiçbirşeyin kalmayacak dedi. Ve dediği gibi oldu.” dedi.

Aytekin, son olarak Trabzon’da açtığı sergide başından ilginç bir olay geçtiğini de söyledi. Aytekin, serginin açılış esnasında bazı arkadaşlarının ‘neden kırmızı-beyaz kurdele ile açmıyoruz’ diye kendisine tepki gösterdiğini belirterek, “Tavuk çiftçiliği de kırmıyı-beyaz kurdela ile açılıyor. Ben fırçalarımı sildiğim bezle açacağım dedim ve o bezle açtık.” dedi.

-RESİM HAYATI ÖĞRETMENİ İLE BAŞLADI

Resim yapmaya 55 yıl önce Trabzon lisesinde okuduğu dönemde başladığını dile getiren Aytekin, bir öğretmenin yaptığı karakalem resmi çok beğenmesi ve istemesiyle birlikte başladığı sanat hayatında sürekli resim yaptığını söyledi.

Sanat merkezinde beslediği 3 kedisinin adını da “bebek” koyan Aytekin, kedilerin de resme merak saldığını şu cümlesiyle anlattı: “Ben tuvalde resim çalışırken onlar da gelir arkasını tırmalarlar.”

Güneş Sanat Merkezinin girişindeki “Lütfen köklere ve resimlere el sürmeyiniz, örümcekler incinir” sözünü ise gelenlerin köklere ve resimlere el sürmelerinden rahatsız olduğu için yazdığını belirten Aytekin, bu sözün de ziyaretçiler tarafından ilginç karşılandığını söyledi.

Kaynak:http://www.gumushane.gen.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.